دولت آینده به کارآفرینی دانشگاهها کمک کند | لزوم بازنگری در طرح آمایش آموزش عالی
گروه استانهای خبرگزاری آنا ـ مجتبی آزادیان؛ حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی با پایان انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری بهعنوان هشتمین رئیس جمهور منتخب مردم انتخاب شد و از ۱۳ مرداد دولت او رسماً کار خود را آغاز خواهد کرد.
در این راستا، انتظار قشر فرهیخته و دانشگاهیان از دولت جدید، ایجاد فرهنگی غنی و خودساخته در کشور است و رئیس جمهور منتخب باید بستر لازم را برای هماهنگی و ارتباط بیشتر مراکز تحقیقاتی خارج از دانشگاه با استادان و دانشجویان دانشگاهها مهیا کند تا هم دانشگاه و هم مراکز پژوهشی از این ارتباط تنگاتنگ در راستای پیشبرد اهداف پژوهشی و تحقیقاتی خود استفاده کنند.
رابطه تنگاتنگ بین دانشگاه و صنعت در راستای تحول و نوسازی صنایع کشور به علوم روز بهمنظور استقلال و عزت علمی کشور از مهمترین موضوعاتی است که رئیسجمهور آینده باید به آنها بپردازد.
از سوی دیگر ایجاد بسیج علمی در عرصههای مختلف علمی در راستای بهکارگیری فناوریهای نوین و توسعه پایدار و عزت ملی کشور از انتظاراتی است که جامعه دانشگاهی از دولت آینده دارند، چنانچه توجه به نخبگان دانشگاهی و برطرف کردن مشکلات آنان در راستای فعالیتهای پرانگیزه پژوهشی و کمترشدن بوروکراسیهای دست و پاگیر از دیگر خواستههای آنان است.
خبرنگار آنا در یک پرونده ویژه خبری با رؤسای واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی و استادان دانشگاه گفتوگو کرده و انتظارات جامعه دانشگاهی از دولت آینده و رفع مشکلات و موانع موجود در آموزش عالی را جویا شده است.
بیشتر بخوانید:
رئیسجمهور منتخب به متخصصان و صاحبنظران دانشگاهی اعتماد کند
دولت جدید عدالت را به آموزش عالی و دانشگاهها برگرداند
دستگاههای اجرایی از دانشگاهیان و نخبگان مشورت بگیرند
شرایط و امکانات بازگشت نخبگان به کشور فراهم شود
در این شماره گفتوگو با سیامک بهاروند رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان لرستان و واحد خرمآباد را میخوانیم.
آنا: با توجه به انتخابات ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ انتظار جامعه دانشگاهی بهعنوان قشر فرهیخته از رئیسجمهور منتخب چیست؟
بهاروند: این سؤال همیشه مطرح است که وقتی ما بهعنوان یک معلم و عضوی از قشر فرهنگی جامعه قبل از انتخابات از مردم میخواهیم که در انتخابات شرکت کنند، هدفمان چیست؟ وقتی میگوییم طبق اصل ۱۱۳ قانون اساسی پس از مقام معظم رهبری، رئیسجمهور عالیترین مقام رسمی کشور است، یعنی اداره کشور و مدیریت آن در بخش اجرایی برعهده اوست. موارد مختلفی را داریم که اختیارات در دست رئیسجمهور است. وقتی اختیارات برعهده رئیسجمهور است و میگویند رئیسجمهور باید شرایطی مانند مدیر یا مدبّربودن را دارا باشد، یعنی اینکه از ظرفیتها و استعدادهایی که در این مملکت وجود دارد به نحو احسن استفاده کند.
آنچه که مقام معظم رهبری بارها و بارها به آن اشاره کرده این است که ما میتوانیم با دادن روحیه امید به مردم از طرف شخصی که انتخاب میشود (رئیسجمهور یا هر مقام دیگر)، کاری کنیم که خروجی کارش خوب باشد، طبیعتاً خود شخص هم باید جهادی کار کند و پای کار باشد تا خروجی خوبی داشته باشد.
رئیسجمهور منتخب با همکاری سایر زیرنظامها مانند دانشگاه آزاد اسلامی، وزارت بهداشت و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری سند آمایش را با توجه به ظرفیتهایی که در استانهای مختلف وجود دارد در موضوع رشتههای جدید بازنگری کند.اکنون در این برهه زمانی مشکلی که در کشور داریم، موضوع معیشت، مشکلات اقتصادی، مسکن، ازدواج جوانان و مسائلی است که در ارتباط با مشکلات معیشتی مردم است. انتظار ما از رئیسجمهور منتخب این است که وقتی پیش از رأیگیری مردم را هدایت و ترغیب میکردیم که پای صندوقهای رأی بیایند و در سرنوشت خودشان مشارکت کنند، یعنی اینکه حواستان باشد فردی را انتخاب کنید که بتواند کشور را به سمت پیشرفت هدایت کند.
دولت سیزدهم در بُعد بینالملل و موضوع سیاست خارجی، کشورمان باید در برابر دشمن شجاعانه مقاومت کند؛ اما همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند امروزه اقتصاد موضوع و دغدغه اصلی مردم است.
انتظار دانشگاهیان این است که رئیسجمهور منتخب در وهله اول این موضوع را پیگیری کند و البته ایشان هم در برنامههای مختلفی که در تلویزیون، نوشتهها، مصاحبهها و مناظرات داشت، به مردم قول داده است که موضوع معیشت مردم و مسائل اقتصادی را پیگیری کند و امیدواریم به یاری خداوند رئیسجمهور منتخب بتواند تمام و کمال در خدمت مردم باشد و مردم را از این شرایط و دغدغههایی که دارند، خارج کند.
انتظار داریم که حجتالاسلام رئیسی به افزایش رفاه و آسایش عمومی مردم، حل مشکلات اقتصادی و بهنوعی اداره بهتر کشور، رفع معضل بیکاری جوانان و موضوع مدیریت روابط بینالملل و تعامل صحیح با دیگر کشورها و رفع تحریمها (که بهنوعی همین تحریمهاست که به اقتصاد مملکت ضربه زده است) کمک کند و مردم ما بیش از آنچه که امروز با انتخاب وی خوشحال هستند با عملکرد وی بیشتر خوشحال شوند.
آنا: بهعنوان یک استاد دانشگاه بفرمایید که رئیسجمهور منتخب چه موضوعات و بخشهایی را باید در اولویت نخست کاری خود قرار دهد؟
بهاروند: رئیسجمهور منتخب میتواند در موضوعی که دانشگاه آزاد اسلامی با عنوان طرح آمایش استارت زده و در حال منطقهبندی آن است با توجه به اسناد بالادستی که داریم، بازنگری انجام دهد.
وقتی با همکاران در دانشگاههای دولتی صحبت میکنم، میگویند تصویب طرح آمایش سال ۱۳۹۵ توسط شورای انقلاب فرهنگی تا سال ۱۴۰۰ بوده و به عبارتی دیگر امسال پایان آن طرح سند آمایش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است. میطلبد که رئیسجمهور منتخب با همکاری سایر زیرنظامها مانند دانشگاه آزاد اسلامی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موضوع سند آمایش را با توجه به ظرفیتهایی که در استانهای مختلف وجود دارد در موضوع رشتههای جدید بازنگری کند و به دانشگاه آزاد اسلامی هم در این خصوص توجه داشته باشد.
درست است که میگوییم دانشگاه آزاد اسلامی بهصورت هیئت امنایی مدیریت میشود؛ اما گفتن این موضوع لازم است که دانشگاه آزاد اسلامی در طول ۴۰ سال اخیر همواره باری را از روی دوش دولتهای مختلف برداشته است.
خوشبختانه حضرت امام(ره) استارت موضوعی را زدند که سالهای سال یک رؤیا و یک دلنگرانی برای تمام خانوادهها درخصوص سرنوشت فرزندانشان بود که سرنوشت بچه ما چه میشود اگر در دانشگاه دولتی قبول نشود؟ حضرت امام(ره) این کار را انجام دادند و دیدیم خروجی آن امروز این است که حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجو در سراسر کشور در بدنه دانشگاه آزاد اسلامی داریم و حدود ۵۰ تا ۶۰ هزار کارمند و هیئت علمی که از این سفره ارتزاق میکنند و میطلبد که دولت کمک کند و دانشگاه آزاد را ببیند.
تلاش مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی تبدیل به دانشگاهی مسئلهمحور است
مسئولانی که امروزه بهویژه در چند سال اخیر در بدنه دانشگاه آزاد اسلامی فعال هستند از دکتر ولایتی، دکتر طهرانچی و معاونان آنان تمام تلاششان این است که دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاهی مسئلهمحور باشد و به رفع نیاز جامعه کمک کند، مسائل و مشکلات جامعه را در قالب پروپوزال، طرحهای دانشگاهی، رسالههای دکتری و پایاننامههای کارشناسی ارشد بررسی، تجزیه و تحلیل و حل کند و میخواهیم دانشگاه آزاد اسلامی دیده شود.
بهعنوان مثال مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی مبلغ کلانی از بنیاد شهید طلب دارد که انتظار داریم هم مجلس شورای اسلامی که تاکنون کمک کرده و دید مثبتی به دانشگاه آزاد اسلامی داشته و هم قوه مجریه و در رأس آن حجتالاسلام رئیسی رئیسجمهور منتخب به این موضوع توجه ویژه داشته باشند و رئیسجمهور منتخب از استعدادهای دانشگاه آزاد اسلامی در بدنه دولت استفاده کند و بهعبارتی انتظار داریم از این استعدادها، فکرها و اندیشهها برای پیشرفت این مملکت استفاده شود.
اعتقاد داریم که دانشگاه آزاد اسلامی ثابت کرده که در بسیاری از حوزهها از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سایر زیرنظامها یک سر و گردن بالاتر است.
معتقدم که این دید مثبت از سوی حجتالاسلام رئیسی به دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد و امیدواریم وی با کمک مشاوران خود، دانشگاه آزاد اسلامی و البته کل بدنه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در قالب شورای عالی انقلاب فرهنگی در موضوع سند آمایش بازنگری شود و دانشگاه آزاد اسلامی به آنچه که استحقاقش را دارد، برسد.
آنا: رئیس جمهور منتخب در بخش آموزش عالی و دانشگاهها با چه اقداماتی میتواند به تحول، رشد و توسعه این بخش کمک کند؟
بهاروند: واقعیتی که امروزه با آن سروکار داریم، این است که در مجموعه آموزش عالی دچار روزمرگی و رکود شدهایم. متأسفانه اکنون واقعیت این است که به جز رشتههای پزشکی و پیراپزشکی عملاً دانشجو و جوان ایرانی در رشتههای دیگر چهار سال یا کمتر یا بیشتر وقت میگذارد و در فلان رشته دانشگاهی در مجموعه علوم پایه یا بهطور مثال فنی و مهندسی یا در زیرمجموعه علوم انسانی مشغول به تحصیل میشود و گاه در تحصیلات تکمیلی هم ادامه میدهد و نهایتاً پس از ۶ یا هشت سال میبینیم که کاری برای وی پیدا نمیشود و نمیتواند جذب بازار کار چه خصوصی و دولتی شود و درنهایت سرخورده میشود.
رئیسجمهور منتخب به دانشگاه مهارت و کارآفرینی توجه کند
پیشنهاد به رئیسجمهور منتخب این است که این روش را تغییر دهد. رئیسجمهور منتخب باید به روشی که بهتازگی دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان دانشگاه مهارت و کارآفرینی استارت زده و پویشی که در این زمینه راهاندازی شده است، توجه کند تا به سمت رشتههای کاربردی برویم؛ البته نه کاربردی به آن معنایی که در سازمان فنیوحرفهای و علمی-کاربردی در حال انجام است؛ بلکه روشی که دانشجو و جوان پس از طی چهار یا پنج ترم در مقطع کاردانی یا بهطور مثال هشت ترم در مقطع کارشناسی جذب بازار کار شود و صرفاً یک مدرک در دستش نباشد.
دانشجو پس از فارغالتحصیلی باید به فردی کارآفرین و کارآمد تبدیل شود
بازنگری در سرفصلها باید به سمت و سوی کاربردیشدن رشتهها برود، موارد بسیاری را میبینیم که فرد از بهترین دانشگاههای کشور فارغالتحصیل میشود و پس از فارغالتحصیلی برای استخدام در فلان شرکت و مؤسسه خصوصی یا فنی و حرفهای، مجبور است که دوره بهطور مثال مرتبط با رشته نرمافزارهای مکانیک، برق، حسابداری یا روانشناسی را ببیند.
نباید کار به این شکل باشد، باید دانشجو پس از چهار یا ۶ تا هشت سال که جوانیاش را میگذارد به محض اینکه مدرک خود را گرفت، فردی کارآفرین و کارآمد باشد. هدف دانشگاه این است. میخواهم بگویم بدنه وزارت علوم، پیامنور و سایر زیرمجموعهها بهطور کلی و مجموعه آموزش عالی باید به سمت رشتههای کاربردی بروند و البته این موضوع باید با توجه به ظرفیت و نیرویی که در هر استان وجود دارد و سند آمایش بهروزرسانیشده بازنگری شود.
آنا: توصیهها و پیشنهادهای شما به رئیسجمهور منتخب بهعنوان یک دانشگاهی برای رفع موانع در مسیر رشد کشور چیست؟
بهاروند: مقام معظم رهبری بارها در سخنرانیهای مختلف به این موارد اشاره داشته است. همیشه پیش از انتخابات گفتهایم که هرچهقدر میزان مشارکت بیشتر شود، نظام از پشتوانه مستحکمتری برخوردار است و این اهمیت انتخابات را میرساند. اصل ششم قانون اساسی میگوید در جمهوری اسلامی ایران امور کشور باید به اتکای آرای عمومی مردم از طریق انتخابات اداره شود.
رئیسجمهور باید قانونمدار باشد، باید توان اجرایی و حکمت و تدبیر داشته باشد، توان رسیدگی به درد مردم را داشته باشد و دارای صداقت، روحیه جهادی و سادهزیستی باشد، به هر صورت آنچه که انتظار مردم است و مقام معظم رهبری هم بارها به آن اشاره داشته، این است که رئیسجمهور بالاترین مقام اجرایی پس از مقام معظم رهبری و مسئولیت اجرای قانون اساسی با اوست.
اینکه بگوییم دست رئیسجمهور بسته است، اینها صحبتهای سادهانگارانهای است؛ اما واقعیت این است که رئیسجمهور با توجه به ظرفیتی که در کشور ایران وجود دارد، میتواند کار کند و حجتالاسلام رئیسی هم در برنامهها و مناظراتی که داشت، برنامههای خوب و مدونی در بخشهای مختلف مانند صنعت، کشاورزی، آب، آموزش عالی و ... داشت؛ اما میطلبد افرادی بهعنوان وزیر و مشاور رئیسجمهور انتخاب شوند که درد مردم را حس کنند تا به یاری خداوند دولت منتخب موجب پیشرفت و آبادانی این مملکت شوند.
انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/
انتهای پیام/